Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Beykoz Ahmet Mithat Efendi Yalısı

Beykoz denince akla gelen isimlerin başında Türk Tiyatro Tarihi'nin önde gelen isimlerinden Ahmet Mithat Efendi gelmektedir. XIX. yy.da yapılmış olan yalı kimin tarafından yapıldığı bilinmediği için yalı 1892 yılında satın alan ve kullanılan Ahmet Mithat Efendi'nin adıyla anılır olmuştur.

Bugüne kadar Yalıdan çok köşk havasında yapılan yapıda yine de pencere , korniş ve protanlarıyla `Neo-Klasik` bir uslubu olduğu söylenebilir. Yalı harabe durumdayken 1990-1991 yılları arasında temelden inşa edilmiştir.
Simetrik olarak haremlik ve selamlık bölümden oluşan beş katlı yalıda bugün ayrı-ayrı yalı daireleri bulunmaktadır. Konuyla ilgili görüşlerine müracat edilen Behçet Ünsal : Ahmet Mithat Efendi Yalısı üç esas kat ile bir çatı ortası katı ve bir de bodrum katından oluşan yüksek bir yalıydı. Müellifler  planda ve cephelerde yerli kalmayı gözetmiş iken , cephede ampir uslubuna önem vermişlerdi. Şimdiki (1990) planında bir katta üç dublex daire yer almakta olup ; Ahmet Mithat Efendi'nin kişilik ve hayatının tarihi değerini yansıtan iç taksimatı korunmalıydı şeklinde görüşlerini ifade etmektedir.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA- www.satilikyali.com Beykoz Ahmet Mithat Efendi Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA- www.satilikyali.com,Beykoz, denince, akla, gelen, isimlerin, başında, Türk, Tiyatro, Tarihi'nin, önde, gelen, isimlerinden, Ahmet, Mithat, Efendi, gelmektedir,XIX,yy, da, yapılmış, olan, yalı, kimin, tarafından, yapıldığı, bilinmediği, için, yalı, 1892, yılında, satın, alan, ve, kullanılan, Ahmet, Mithat, Efendi'nin, adıyla, anıl BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA- www.satilikyali.com Beykoz denince akla gelen isimlerin başında Türk Tiyatro Tarihi'nin önde gelen isimlerinden Ahmet Mithat Efendi gelmektedir. XIX. yy.da yapılmış olan yalı kimin tarafından yapıldığı bilinmediği için yalı 1892 yılında satın alan ve kullanılan Ahmet Mithat Efendi'nin adıyla anıl